Ozdravenie 2012

[2012-01-01] Verejná výzva

Vkročili sme do roku, na ktorého konci  si pripomenieme 20. výročie vzniku Slovenskej republiky. Ale nespokojnosť občanov so smerovaním štátu je dnes väčšia, než tomu bolo kedykoľvek od jeho vzniku.  Zapríčiňuje to fakt,  že náprave chýb bránia niektoré strany, ktoré si spolu so svojim podnikateľskými skupinami zvykli zneužívať štát. Občania sa voči tomu cítia bezmocnými  a odvracajú sa od politiky. No i tak peniaze, rozkradnuté alebo vyplytvané zlými rozhodnutiami politikov, citeľne chýbajú každému,  ak je pacientom v zdravotníctve, študentom či učiteľom v školstve, chýbajú v doprave... vlastne v každej oblasti.

Preto   vyzývame, podporte  snahu o  ozdravenie verejného života  :

1. Prvým krokom ku tomu je obnovenie  verejného dialógu. Žiadame, aby verejné médiá pred voľbami umožnili plnú informovanosť a odpočet sľubov politických strán.  Ale tým ich služba nekončí : žiadame takú reformu verejných médií , ktorá obnoví ich verejnú službu pri informovaní verejnosti a  spoluúčasti občanov na správe verejných vecí.

2. Žiadame koniec nadvlády straníckej nomenklatúry v Slovenskej  republike. Hoci bola táto nadvláda typická pre totalitný režim, nebadane ju obnovili ponovembrové politické strany. Dnes je prakticky celá štátna správa v konflikte záujmov - mala by slúžiť ľuďom, no slúži stranám a podnikateľom za nimi.

Zastavme to! Obnovme šancu pre odborníkov vo verejnej službe, obnovme výberové konania a konkurzy, obnovme úrad pre štátnu službu, ktorý bude garantovať odpolitizovanie štátnej správy. Inak bude tisíce  straníckych nominantov slúžiť na prvom mieste tým, čo ich nominovali a nie nám, občanom.

3. Žiadame dôsledné odstránenie korupčného prostredia z verejnej a štátnej správy. Je načase obnoviť etiku v politike ako základ verejnej služby. Bez toho sa nezlepší hospodárenie štátu, ani verejné zdravotníctvo, súdnictvo a ďalšie oblasti.

Za posledné roky sme videli vládu ľavice aj pravice. Často a zbytočne sa menili zákony, predpisy a strategické ciele vlád -  ale kvalita demokracie sa  nezlepšovala. Kto na to poukazoval, toho strany vytlačili mimo (príkladom je premiérka Iveta Radičová).

Žiadame preto vyšetrenie všetkých podozrení zo zneužitia politickej moci. Poburuje nás, že ešte aj tie korupčné kauzy, čo sa prevalili na verejnosť, zostávajú  nevyšetrené. Beztrestnosť ich aktérov, chránených vplyvnými politickými stranami, je výsmechom do tvárí občanov, rešpektujúcich právo  a zákonnosť.

Hovorme spolu a nahlas o stave republiky a urobme pre ozdravenie pomerov každý jeden to, čo urobiť môžeme.

Ján Budaj

Zmena zdola,  Demokratická únia Slovenska

Zmena zdola

Prečo ZMENA ZDOLA?

null

 

Prečo ZMENA ZDOLA

Pokusy ozdraviť politiku zhora boli dosiaľ neúspešné, ako to nedávno dokázal napríklad príbeh premiérky Ivety Radičovej. Ani najvyššia pozícia vo vláde ju neubránila pred tlakmi a nepriateľstvom takzvaných straníckych pozadí , ktorým prekážal jej dôraz na transparentnosť a jej boj s politickou korupciou. Prvá vláda, ktorá po čase vzbudila v občanoch nádej na zmenu, padla. Predčasné voľby priniesli len ďalšie posilnenie partokracie. Zmena je teraz už iba na občanoch, môže prísť už len od nich, zdola.

 


 

Sledujte aktuality na Facebooku:

 

stránka Zmeny zdola: http://www.facebook.com/zmenazdola

stránka Jána Budaja: http://www.facebook.com/jan.budaj.96

stránka Juraja Smatanu: http://www.facebook.com/smatana

stránka Eleny Pätoprstej: http://www.facebook.com/elena.patoprsta

stránka Jaromíra Šíbla: http://www.facebook.com/jaromir.sibl