Za zmenu. Ako to začalo?

V lete 2010, pred vládnym vyhlásením Radičovej kabinetu, sa cez internet spojili mladí občianski aktivisti aj poniektoré osobnosti z novembra 1989 v diskusii nad textom, ktorý je nižšie. Iniciátorom bol Ján Budaj. Text vznikol preto, aby apelovali na vládu Ivety Radičovej, aby pamätala, s akými nádejami sa na ňu dívajú ľudia, ktorým záleží na jej úspechu.

Išlo o podčiarknutie šance na zmenu, ktorá sa ocitla v rukách vtedajšej, takmer zázračne vzniknutej parlamentnej väčšiny. Hoci pred voľbami  všetci čakali, že Róbert Fico povládne  aj naďalej -  naraz tu bola prvá premiérka v politickej histórii Slovenska, prvá vláda bez  komunistu... vláda Ivety Radičovej. Kedy sa opäť dočkáme takej šance ?

Tí, čo jej štartu držali palce, sa na novú premiérku Ivetu Radičovú  aj predsedov koaličných strán obrátili s výzvou "Za zmenu". Posúďte sami, či bola namieste.

Prešlo niečo vyše roka a premiérku Radičovú nechali padnúť. Odvolali ju práve  hlasy poslancov jej vlastnej koalície. Sotva by  dnes vedeli vysvetliť, o čo im vlastne išlo? Kauza euroval je už celkom inde, a či má Slovensko takú či onakú vládu, euro to  neovplyvní. Prečo a ku čiemu prospechu teda musel nastať pád premiérky Radičovej?

Odpoveď je očividná: aby sa ľavicovým aj pravicovým politickým kšeftárom a korupčníkom prestali snívať čierne sny, v ktorých ich straší "pani transparentná", či „pani čistá", ako ju prezývali. Báli sa jej, hoci mali dosť poistiek. Čokoľvek Radičová proti korupčníkom začala, vlastní  jej úsilie zmarili. Úsilie o vládu bez konfliktov záujmov, úsilie o obmedzenie straníckeho klientelizmu pri výbere prenájmu budovy Daňového riaditeľstva, úsilie o voľbu takého generálneho prokurátora, ktorý by konečne vyšetril kauzy nielen tých druhých, ale aj tých, čo vládnu...

Zmena zhora! To je niečo, čo si všetci prajú, lebo by to malo ísť najrýchlejšie. Schody sa majú zametať zhora! Najmä ak sa do  čela vlády  dostal politik, čo nebol zapletený do siete straníckej korupcie, prefinancovávania kampaní ani  poskytovania protislužieb. Ako sama o sebe s humorom povedala, z tohoto hľadiska bola táto premiérka veľký politický omyl. Mysleli si, že sa poddá, vezme aj ona niečo pre seba, nepôjde hlavou proti múru. Zmýlili sa. Ale kedže zrážka Ivety Radičovej s korupčným prostredím skončila jej pádom , sklamaní sme napokon  my všetci, čo sme dúfali, že na premiérku si netrúfnu, že ona tie schody predsa len pozametá rýchlejšie a účinnejšie, než by to urobili občianske iniciatívy zdola, s holými rukami. Ale či sa nám to už páči, alebo nie, iného východiska niet. Iba začať so zmenou od ľudí, zdola.

Toto je príbeh, ako sa rodila myšlienka, že je treba začať so  zmenou zdola, nech by už to zametanie malo trvať akokoľvek dlho.

zahrnuté do:
Juraj Smatana
Juraj Smatana says:
08. 01. 2012 14:01

Pokusný komentár.

Zmena zdola

Prečo ZMENA ZDOLA?

null

 

Prečo ZMENA ZDOLA

Pokusy ozdraviť politiku zhora boli dosiaľ neúspešné, ako to nedávno dokázal napríklad príbeh premiérky Ivety Radičovej. Ani najvyššia pozícia vo vláde ju neubránila pred tlakmi a nepriateľstvom takzvaných straníckych pozadí , ktorým prekážal jej dôraz na transparentnosť a jej boj s politickou korupciou. Prvá vláda, ktorá po čase vzbudila v občanoch nádej na zmenu, padla. Predčasné voľby priniesli len ďalšie posilnenie partokracie. Zmena je teraz už iba na občanoch, môže prísť už len od nich, zdola.

 


 

Sledujte aktuality na Facebooku:

 

stránka Zmeny zdola: http://www.facebook.com/zmenazdola

stránka Jána Budaja: http://www.facebook.com/jan.budaj.96

stránka Juraja Smatanu: http://www.facebook.com/smatana

stránka Eleny Pätoprstej: http://www.facebook.com/elena.patoprsta

stránka Jaromíra Šíbla: http://www.facebook.com/jaromir.sibl